Recuperem la transhumància a l'Empodà
En acabar la verema les fulles esgrogueixen i tot es prepara per passar l’hivern. Era en aquest moment de l’any quan els ramats baixaven de les muntanyes per entrar a les vinyes de l'Empordà. Ja no hi havia perill que mengessin els brots i el raïm. Les pluges i les temperatures suaus de tardor garantien una bona pastura. Quan a la primavera la vinya tornava a brotar, les ovelles reempenien el viatge a les muntanyes. Aquesta pràctica era beneficiosa per a mantenir tot un ecosistema. Avui en dia queden pocs pastors i ramats i la transhumància tradicional s’ha perdut. En Víctor, el nostre pastor, s'ha proposat recuperar-ho i any rere any segueix les seves passes en un cercle inexurable!
El viatge comença el mes de març quan les ovelles transhumen al Cap de Creus i a l’entorn del Monestir de Sant Pere de Rodes. Formen part del projecte Ramats de Foc, una associació que uneix pastors i bombers en la prevenció dels grans incendis. Pastururen zones estratègiques i al seu pas redueixen la càrrega de foc. Quan la feina és feta, les ovelles segueixen el seu camí cap a l’Alta Garrotxa on passen l’estiu a l’espera de la tardor per a tornar a les nostres vines.
Aquesta bona pràctica agrària s’ha realitzat amb el suport de la Diputació de Girona.